"Ş-apoi scopul şcolii este şi acela, şi poate cel mai esenţial, de a învăţa şi a păstra cu cea mai mare sfinţenie limba naţională de care se leagă tot trecutul unui popor" Ion Creangă |
Autentica afirmaţie crengiană, e acel elexir care menţine la cota sa max
mă întreaga activitate a Liceului Teoretic "Ion Creangă" satul Popeştii de Sus. Or nimic mai important ca limba şi cultura unui popor, spre însuşirea şi valorificarea cărora se orientează munca colectivului profesoral din instituţia preuniversitară. Numai vorbind o limbă frumoasă şi cunoscînd cultura poporului, actualii elevi şi viitorii specialişti se vor putea încadra în lupta pentru consolidarea neamului şi-i vor putea asigura un trai decent. De aceea, activitatea educaţională a liceului este orientată spre creşterea unei generaţii sănătoase, capabilă să-şi rezolve problemele, să propună soluţii, să vină cu iniţiativa, să îndeplinească acţiuni corecte. Disciplinile care se studiază aici sunt punctul forte în formarea intelectului lor şi contribuie la dezvoltarea unei gîndiri critice şi creative, iar varietatea metodelor şi procedeelor instructiv-participative plăzmuiesc din fiecare copil o personalitate puternică şi versală.
Cu abnegaţie muncesc profesorii, alineindu-se la standardele educaţionale, iar administraţia dirijază cu toată activitatea.
Liceul nostru are rădăcini adînci în timp. Iată o piesă de istorie ce prezintă evoluţia " Şcoală parohială " - " Liceu Teoretic "
- În anul 1862 s-a deschis şcoala parohială (în administraţia bisericii).
- În anul 1877 şcoala trece in administraţia Ministerului Învăţământului, iar din 15 februarie anul 1909 - în administraţia Zemstvei (în administraţia locală).
- După anul 1918 şcoala primară de patru clase e transformată în şcoală de şapte clase, care a activat pînă în anul 1950. În această perioadă de timp clasele a V-a - a VII-a din şcoală erau completate benevol (pînă în anul 1944) cu elevi din ambele sate Popeşti.
- În vara anului 1950, prin ordinul Ministerului Învătământului RSSM, şcoala de şapte clase s-a transformat in şcoală medie.
- La 1 septembrie anul 1950 au fost deschise două clase de a opta, completate cu elevi din Popeştii de Sus şi din satele vecine: Popeştii de Jos, Bulboci, Bulbocii Noi (Titireaza), Schineni, Regina Maria, Baxani, Şolcani, Nicureşti, Măcăreuca şi altele.
- În anul 1953 au absolvit şcoala medie două clase de-a X-a.
- În anul 2004 şcoala generală a fost transformată în liceu teoretic care poartă numele renumitului autor al "Amintirilor din copilărie" Ion Creangă.
- Deci acum în anul 2008 va urăm un "Bine aţi venit" în incinta paginii Web a liceului teoretic "Ion Creangă"